Neuropsykiatrisk utredning barn och ungdom

Hos WiseMind kan barn och ungdomar få hjälp av leg psykolog att genomföra psykologisk och neuropsykiatrisk utredning på vår privata mottagning:

  • ADHD/ADD och autism.
  • Personlighetsproblematik.
  • Komplexa frågeställningar.
  • Beprövade metoder förankrade i forskning.
  • Grundliga bedömningar som fångar såväl styrkor som utmaningar och diagnos.
  • Samarbete med kunniga och erfarna psykiatriker som kan erbjuda möjlighet till medicinering efter utredning.
  • Ingen remiss krävs.
  • Kort kötid.
  • Flexibla tider i Göteborg, Lerum och online.
 

Gratis telefonbedömning med leg psykolog inom 24 tim vardagar innan du bokar tid för utredning.

Medicineringen för ADHD har gjort så stor skillnad i skolan. Nu kan mitt barn lära sig och även det sociala går så mycket lättare. Jag är väldigt glad att vi gjorde utredningen hos er och att allt kunde bli klart så fort, så att inte mer tid gick förlorad.

När kan en utredning vara hjälpsamt?

NPF-utredning

En psykologutredning kan vara lämplig när du som förälder har frågor kring ditt barns fungerande och efterfrågar stöd kring hur man förbättra barnets situation. Det kan också vara ett äldre barn eller ungdom själv som börjar ställa egna frågor om sina svårigheter.

Inför en psykologisk utredning genomför vi inledningsvis ett konsultationssamtal. Här kartlägger vi tillsammans varför ni söker för en utredning och om det är den bästa vägen framåt. Om vi rekommenderar er att göra en utredning går vi igenom alla steg i en hel utredning och bokar då in flera djupgående intervjuer, psykologiska tester och anhörigintervju. Barnet/ungdomen får även träffa en läkare.

Varför göra utredning hos oss

På WiseMind strävar vi efter att skapa en trygg miljö där ni är delaktiga i att formulera vilka frågor ni vill ha svar på i en utredning. Vid utredningar med barn har föräldrarna därför en aktiv roll gällande att formulera frågor om barnet och eventuellt gällande sin egen roll. Tonåringar som genomgår utredning får också själva formulera frågor de vill ha svar på.

Något som särskiljer vår mottagning från många andra är den breda och varierade erfarenheten av fördjupade utredningar, vilket möjliggör anpassningar utifrån breda frågeställningar och individuella behov. Det ger utrymme att kombinera utredning med meningsfulla behandlingskomponenter och föräldrarådgivning om ni önskar detta.

Hur går en NPF-utredning till?

1. Konsultation

Här skapar vi en första bild av barnet/ungdomens situation och svårigheter för att kunna göra en bedömning av om en utredning är lämplig. Under konsultationssamtalet identifieras fokus, vilka frågor ni vill få besvarade och omfattning för en eventuell utredningen. Vi individanpassar våra utredningar utifrån behov och kostanden för hel utredning kan därför variera. I slutet av samtalet går vi igenom vad vi rekommenderar där ni också får ett tydligt kostnadsförslag.

Kostnad: 1900 kr för 90 min.
Ingår i utredningspriset om ni väljer att gå vidare med utredning.

Boka tid i centrala Göteborg | Boka tid online

2. Utredning

Intervjuer: Djupgående intervjuer med förälder/vårdnadshavare och samtal med barnet.

Självrapporteringsformulär: Olika skattningsformulär används för att bedöma svårigheter, funktion och välmående.

Psykologiska tester: Standardiserade tester kan användas för att mäta olika aspekter av kognition, beteende och emotionell funktion.

Observationsdata: I vissa fall observeras barnets beteende i olika sammanhang, t.ex. i skolan.

Läkarbesök: Barnpsykiatrisk bedömning samt en kortare fysisk undersökning av hur barnet mår just nu med exempelvis längd- och viktmätning.

Kostnad: Neuropsykiatrisk utredning  barn och ungdom
34 000 kr
Konsultationssamtal, återgivning och återkoppling med skola ingår.

Allt fungerar jättebra nu med den hjälp vi fått efter utredningen. Vi återkommer gärna till er om vi behöver mer stöd i framtiden!

En video från Riksförbundet Attention där fem elever berättar om sin skolgång och hur deras drömskolor ser ut.

Flicka ADHD

Mer information

3. Återgivning

Förälder och barn kallas till ett återgivningsbesök där hela utredningens resultat sammanfattas och diskuteras utifrån ursprungliga frågor och mål. Vi lägger stor vikt på hur resultaten kan användas för att skapa förändring och meningsfullhet. I de fall där utredning inte lett fram till diagnos kan det ändå vara värdefullt med ökad förståelse och rekommendationer kopplat till detta.

Vi lägger tillsammans en plan för nästa steg, och ger information om valmöjligheter gällande behandlingsinsatser och stöd att få.

En skriftlig rapport sammanställs som innehåller alla fynd från utredningen och rekommendationer för behandling och stöd.

Återkoppling sker till skolpersonal om så önskas. Ni får rekommendationer om ett eventuellt nästa steg för dig och ditt barn.

Utredningen dokumenteras i ett neuropsykiatriskt utlåtande som ni kan använda i kommunikation med vården och skolan.

Kostnad: Ingår i utredningen.

4. Uppföljande insatser

Vi erbjuder uppföljande insatser vid behov, exempelvis  utfärdande av remiss, intyg eller fortsatt kontakt med skolan.

Kostnad: 1450 kr per 60 min

5. Behandling

Familjeterapi: Behandling för att förbättra kommunikation och hantera de konflikter inom familjen som kan uppstå på grund av neuropsykiatriska svårigheter. Vi hjälper er att kartlägga och utveckla riktade insatser.

Föräldrautbildning: Stöttning som ger dig som förälder verktyg och strategier för att bättre stödja ditt barn.

Psykologisk behandling kombinerat med utredning: 5 sessioner till rabatterat pris. Behandlingssamtal kan används som komplement under utredning  t ex meningsfulla interventioner eller föräldrarådgivning. Samtalen kan spridas ut upp till ett år efter avslutad utredning.

Kostnad: 1450 kr/1850 kr per samtal (45 min/60 min).
Rabatt vid 5 sessioner.