Social fobi

Människan är en social varelse. Till skillnad från andra djur tar det lång tid innan vi klarar oss själva. Som barn behöver vi ständig tillsyn, skydd och att någon svarar på och tillgodoser våra behov. När vi blir äldre kanske vi kan “klara” oss själva, men vi kan varken skaffa familj, spela fotboll eller festa utan hjälp av andra människor. Därför är det inte konstigt att vi kan bli väldigt ängsliga för vad andra tycker och tänker om oss. Ibland tyvärr till sådan grad att det hindrar oss från att få ut allt det som vi behöver av socialt umgänge.

Kanske går du helt enkelt inte på fester. Eller så går du dit, men är så fokuserad på dig själv och vad du skall säga att du missar allt det positiva. Eller undviker du den där redovisningen för att slippa stå inför alla tittande blickar och missar samtidigt den där befordran du drömmer om.

Att bryta mönstret av stark social oro och socialt undvikande är inte lätt. På egen hand kan det kännas helt omöjligt. Med ett kompetent stöd och en strukturerad plan kan på sikt stora framsteg göras. Kontakta oss gärna.