Stressrelaterad ohälsa tillhör numera ett av vårt samhälles stora utmaningar. Långvarig stress utan tillräcklig återhämtning kan leda till både fysisk och psykisk ohälsa. Tyvärr är det därför inte förvånande att utmattningssyndrom blivit en vanligt förekommande diagnos. Även många andra symtom, såsom fysiska sjukdomar, sömnproblem, psykisk ohälsa, koncentrations- och minnessvårigheter eller humörsvängningar, kan vara kopplade till brist på återhämtning.
Människor upplever det ofta svårt eller till och med omöjligt att förändra sina vanor och tankemönster. Det kan handla om att jobba väldigt hårt, att alltid hjälpa andra eller att tacka ja till alla önskemål om att hjälpa till med saker eller lösa andras problem. Det kan också handla om att man inte längre kan eller tar sig tid att göra aktiviteter man mår bra av.
För att få förståelse för hur stressproblemen uppstått för just den som drabbats är det viktigt att göra en noggrann kartläggning. En psykolog kan hjälpa till att förstå vilka symtom som beror på vad, att avgöra om svårigheterna handlar om stress eller något annat. Tillsammans med psykologen kan man lättare se vilka förändringar i tankesätt eller aktiviteter som blir mest hjälpsamma att börja med för att må bättre.
Behandlingar som i forskning har visat sig ge god effekt: