Stress och stresshantering

pexels-karolina-grabowska-6028540

Upplever du svårigheter att hantera stress eller känner du dig ofta stressad i vardagen? Då kan några tips för stresshantering vara användbara.

Korta perioder av stress är inte skadliga för kroppen utan gör att vi kan prestera och hålla oss alerta inför en krävande eller ovan uppgift. Det kan dock ändå ta lite tid för kroppen att varva ned ifrån sådana tillfälliga stressperioder. De flesta personer presterar faktiskt bättre när de utsätts för moderata stressnivåer. Däremot kan mer höggradigt, långvarigt eller återkommande stresspåslag ha skadliga fysiska och psykiska konsekvenser på hälsa, välbefinnande, humör och produktivitet. Det finns mer och mindre hälsosamma sätt att hantera stress.

Här delar vi några tips från forskning på hälsosamma och konstruktiva sätt att hantera stress:

  • Fysisk träning.
  • Problemlösningsstrategier, planera för lösningar som kan förändra eller på sikt eliminera eller kontrollera stressfaktorn, tex rensa bland upplevda måsten.
  • Man kan också använda sig av hjälpmedel för att förbättra planering, till exempel skriva checklistor och sätta mål.
  • Återhämtningspauser, mikropauser där man byter miljö en kort stund t.ex. under dagen på jobbet, eller under stressiga situationer.
  • Att lära sig vilka konstruktiva hanteringsstrategier som fungerar för just dig som gör att din stress minskar långsiktigt, exempelvis att prata med en närstående eller spendera mer tid i naturen.
  • Meditation och mindfulness. Exempelvis kan avslappningsövningar och andningstekniker vara effektiva vid stresshantering.  Det kan även vara nyttigt med övningar med fokus på att acceptera och att släppa taget om det som är utanför vår kontroll.

Det första steget mot förändring är att inse att man behöver förändra något, och nästa steg att prova nya metoder som kan ge nya bättre resultat. Om stressen eller utmattning är så stor att den går ut över din hälsa, ditt jobb eller är ett återkommande problem i din vardag rekommenderar vi att du kontaktar din vårdcentral eller en legitimerad psykolog för individuell rådgivning där ni tillsammans hittar lösningar och verktyg för en plan för bättre livsbalans. Terapeutisk behandling kan ge dig hjälp i att analysera bakomliggande orsaker till oro och stress, samt ge verktyg till bättre emotionell reglering och metoder för att bryta negativa tankemönster.

Läs gärna om hur vi arbetar med stressproblematik på WiseMind Psykologiteamet.

Kategorier