Ett allvarligt globalt hälsoproblem
Globalt sett ser ca 800 000 människor per år ingen annan utväg än att ta sitt liv. I Sverige är den siffran ca 1500 per år, vilket kan jämföras med att ca 200 personer dör i trafiken årligen. Den 10 oktober är sedan 1992 världsdagen för psykisk hälsa. För några år sedan belystes det allvarliga hälsoproblemet självmord.
Trots att självmordsstatistiken har gått ner de senaste åren finns det fortfarande grupper där den ökar. Unga, äldre och män är i dagsläget överrepresenterade. Många självmord är resultatet av en pågående psykisk problematik som skulle kunna gå att behandla. Svår depression är en av de vanligare orsakerna till att någon väljer att begå självmord.
Tips som kan vara till hjälp
Om du funderar på eller är osäker på hur någon i din närhet mår är det viktigt att agera.
Våga fråga! Om man misstänker att någon i ens närhet lider av självmordstankar är det viktigt att lyfta de jobbiga frågorna. Ta mod till dig och våga uttrycka din rädsla på ett utforskande sätt och försök att inte döma eller kritisera de svar du får.
Sök hjälp! Självmordstankar är något som bör tas på stort allvar och i många fall krävs det professionella insatser. Om man själv mår dåligt kan det vara svårt att hitta kraften till att själv söka hjälp och en hjälpande hand kan rädda liv.
Agera i tid! Genom att tidigt agera på varningssignaler så som nedstämdhet, oro och ångest kan man lättare förebygga och arbeta med sin psykiska ohälsa.
Om du känner du själv igen dig i symptomen, men inte har någon i din närhet som du kan eller vill vända dig till, ta gärna kontakt med oss på WiseMind Psykologiteamet. Vi lyssnar, hjälper och stöttar.