Psykisk hälsa och åldrande

Äldres psykiska hälsa

Psykisk ohälsa påverkar det dagliga livet och försämrar livskvaliteten i alla åldrar. I takt med att andelen äldre i befolkningen växer ökar behovet av kunskap om äldre personers specifika förutsättningar att leva ett gott liv med fysisk och psykisk hälsa.

Hos äldre personer är ångest och depression inte ovanligt. Jämfört med yngre åldersgrupper är dock andelen som rapporterar psykiska besvär lägre bland äldre. Som äldre söker vi inte alltid den hjälp som finns att få. Den äldsta åldersgruppen får sällan tillgång till specialiserad psykiatrisk vård, men utgör samtidigt den grupp i samhället där störst andel hämtar ut antidepressiva läkemedel. Detär inte ovanligt att samtalsbehandling och psykosociala insatser som behandlingsalternativ förbises eller förringas.

Värna hälsofrämjande faktorer

Som äldre påverkas vårt välbefinnande i regel positivt av faktorer som meningsfullhet i vardagen, social delaktighet och gemenskap, socialt stöd, fysisk aktivitet och hälsosamma kostvanor. Kognitivt engagemang och stimulans är gynnsamt för att bevara vår funktionsförmåga och är därmed hälsofrämjande. Personlighetsdrag som hög grad av öppenhet och vänlighet gör det ofta lättare att tackla de förändringar som åldrandet ofrånkomligen innebär.

Några steg att överväga:

  • Skapa goda rutiner: Försök att upprätthålla en daglig rutin med aktiviteter som ger glädje eller lugn, även om det känns svårt.
  • Motionera i din egen takt: Fysisk aktivitet, även korta promenader, kan hjälpa till att förbättra humöret.
  • Fokusera på kost och sömn: En balanserad kost och tillräcklig sömn kan ha stor betydelse för välbefinnandet.
  • Undvik alkohol och droger: Alkohol och andra substanser kan förvärra depression och känslor av nedstämdhet.
  • Delta i meningsfulla aktiviteter: Försök att engagera dig i aktiviteter som intresserar dig, även när det känns motigt.
  • Utöva meditation eller mindfulness: Tekniker för avkoppling kan hjälpa till att hantera stress och ångest.
  • Prata med någon du litar på: Att dela sina känslor med en vän eller familjemedlem kan vara en lättnad och ge stöd.
  • Sök professionell hjälp: En psykolog eller psykiater kan erbjuda stöd och behandling som är anpassad för just dig.

Uppmärksamma riskfaktorer hos äldre

Vi lever allt längre och många av oss drabbas så småningom av tilltagande sjukdom och avtagande funktionsförmåga. Förlust av närstående, kroppsliga besvär, kognitiv svikt eller begynnande demenssjukdom, isolering, ekonomiska svårigheter kan tynga oss. Förändringar kan ta sig uttryck som oro och ångest, nedstämdhet, sömnbesvär och aggressivitet. Kroppsliga sjukdomar och smärta kan även påverka vår psykiska hälsa negativt. Då är viktigt att vi ställer rimliga krav på oss själva.

Överförskrivning av läkemedel är inte ovanligt. Hög ålder medför ökad känslighet för flera läkemedelstyper och därmed även risken för biverkningar. Läkemedel kan exempelvis ge upphov till kognitiv påverkan, yrsel och förvirring. Vidare kan en hög alkoholkonsumtion ytterligare förvärra situationen och på sikt förstärka våra negativa känslor. Även anhöriga drabbas när en äldre persons hälsa och humör sviktar, vilket gör att också de kan behöva samtalsstöd.

Söka stöd för svårigheter

Livets grundläggande påfrestningar blir extra tydliga i samband med vårt åldrande. Psykisk ohälsa tillhör dock inte en naturlig del av at bli gammal. Ju tidigare vi uppmärksammar den psykisk ohälsan, desto större blir möjligheterna att få rätt stödinsatser och att behandla svårigheterna framgångsrikt. Vid ångest och depression förespråkar hälso- och sjukvården ofta en kombination av läkemedel och samtal. Alla får dock inte tillgång till den behandlingen i praktiken. Bristande egen drivkraft och minskad självkänsla kan försvåra för oss som enskilda att faktiskt söka hjälp. Att på ett tidigt stadium identifiera äldre personer som drabbats av eller riskerar att drabbas av psykisk ohälsa är viktigt för att förebygga mer långvariga och kroniska tillstånd.

Många äldre hittar trygga samtalspartners i sin familj, bland vänner och arbetskamrater. För andra kan det vara värdefullt att prata med en utomstående person. Någon som lyssnar och har kunskap, förståelse och möjlighet att förklara vad som händer. Existentiella samtal och hjälp att byta perspektiv kan upplevas meningsfullt. Det viktigaste är att inte stå ensam. Att söka hjälp är ett viktigt första steg. Både du som är äldre och du som anhörig är välkommen att kontakta oss på WiseMind Psykologiteamet.

Akut hjälp vid återkommande självmordstankar

Den allvarligaste följden av psykisk ohälsa är självmord. Självmordstalen är som högst bland män över 85 år. Om du själv eller en närstående har tankar eller planer på att ta sitt liv är det viktigt att söka hjälp direkt. Ni kan vända er till en psykiatrisk öppenvårdsmottagning/akutmottagning eller ringa 112.

Mer information om psykisk hälsa hos äldre

Lär dig mer om …