Depression är en folksjukdom som orsakar stort lidande och stora samhällskostnader varje år. Uppskattningsvis var fjärde person i Sverige drabbas av depression någon gång under livet. Trots detta talar vi ganska sällan om nedstämdhet och depression.
Personer som lider av depression har ofta en ihållande känsla av att det mesta känns tungt och meningslöst. Lusten att göra saker man normalt sett tycker om försvinner. Dessutom har man inte den energi som man brukar ha för att ta tag i saker, ens om man ville. Istället går det mesta av tiden åt till passiva aktiviteter och grubblerier.
Sömnen försämras, aptiten minskar och koncentrationen sviker. Det blir lätt att skjuta upp grundläggande saker som att klä på sig, äta frukost städa och betala räkningar. Efter hand fastnar man i en ond spiral som tar en längre och längre ifrån hur man egentligen vill leva.
För äldre personer kan bristande livslust handla om ensamhet, komplicerade relationer till vuxna barn eller ekonomiska bekymmer. Äldre som lider av somatisk sjukdom eller andra kroppsliga besvär kan på grund av dessa begränsningar dessutom känna sig nedstämda. I sådana fall kan samtalsstöd eller psykoterapi utgöra ett viktigt tillägg till en rent medicinsk behandling. Läs mer: Psykisk hälsa och åldrande
Inom KBT har man utvecklat vetenskapligt beprövade metoder för att analysera situationen, bryta dessa mönster och samtidigt skaffa kunskaper som förebygger att de uppstår igen. Även andra terapiformer som existentiell terapi kan vara hjälpsamt för att hitta en mening.
Varmt välkommen att ta kontakt med oss om du söker hjälp vid nedstämdhet.