Samlagssmärta

Samlagssmärta har ofta en negativ inverkan på välmående, relationer och livskvalitet. Samtidigt så har forskningen inom området varit begränsad och ännu idag finns det en del förvirring kring hur man ska definiera olika typer av besvär. Diagnoser som används för att beskriva samlagssmärta är vulvovaginal smärtavestibulit och vaginism. Det som är viktigt att veta om du har drabbats av dessa problem är att det finns hjälp att söka. Du är inte ensam utan problemen är vanliga hos kvinnor idag.

Samlagssmärta eller slidsmärta har för de flesta en negativ påverkan på sexlivet. Smärtan kan släcka den lust som finns och ibland kan endast tanken på penetration medföra att kvinnan känner smärta. Man har lärt sig att penetration och beröring gör ont vilket blir vad som kallas ett inlärt beteende. Man har vid något eller flera tillfällen då man varit i dessa situationer fått ont. Kroppen börjar förvänta sig att varje stund av penetration kommer att göra ont – vilket kan leda till stress och spänning som ökar risken att man upplever smärta. 

Om man har en pågående parrelation påverkar smärtan ofta även den. Det kan ofta uppkomma känslor som misslyckande eller otillräcklighet vilket kan göra att kvinnan döljer sin smärta eller låtsas känna njutning. Detta kan göra smärtan mer intensiv då man spänner sig ännu mer. Ens partner kan också känna sig otillräcklig och stressad av att inte kunna ge tillfredsställelse till sin partner. Det är vanligt att den sexuella lusten minskar eller helt försvinner och att samlag istället för att upplevas som något roligt och lustfyllt blir jobbigt, svårt och stressande. Vissa kvinnor känner stor frustration för att den sexuella lusten finns där, men att penetrationssex inte går att genomföra. 

Ett viktigt råd till alla de som upplever smärta vid samlag är att aldrig ha sex på ett sätt som gör ont. För den som har ont just vid penetrationssex kan man prova andra tekniker för att kunna känna lust och njutning på egen hand eller med sin partner, ex. beröring med händer eller oralsex. Man kan försöka hitta nyfikenhet och lust i en parrelation genom att använda massage, smekningar, duscha ihop, bara vara nära i soffa eller säng. Dessa aktiviteter kan genom inlärningsteorin lära oss på nytt att beröring kan vara skönt och lustfyllt. De kan ge oss nya associationer som förmedlar något annat än tidigare upplevelser av närhet som gjort ont. 

Om smärta vid beröring eller penetrationssex inte går över av sig självt efter en kortare tid är det vitkigt att söka hjälp för att utreda problemen och därmed kunna få en effektiv behandling. Medicinsk undersökning bör göras för att utesluta medicinska orsaker. I många fall finns dock ingen medicinsk förklaring till smärtan och då är psykologisk behandling med KBT eller ACT, samt ibland tillsammans med fysioterapi, den mest effektiva behandlingen.

På WiseMind kan vi erbjuda evidensbaserad psykologisk behandling för dessa problem och även rekommendera vart du kan vända dig för att få träffa kunnig fysioterapuet och gynekolog vid behov. Välkommen att kontakta oss.