När förändringar i kroppen sker snabbt eller är dramatiska så kan det orsaka starkt negativa tankar och känslor hos den som drabbas. En olycka, sjukdom eller behandlingen av en sjukdom, ex. cancerbehandling kan ge kvarstående skador och/eller oönskade kroppsliga förändringar. Det kan ge upphov till en förändrad syn på vem man är och vad man tycker om sin kropp. Större viktuppgång eller oönskad viktnedgång kan också vara en utmanande förändring att hantera känslomässigt.
Även de förändringar som kan komma med en graviditet eller efter en förlossning kan väcka negativa känslor. Allvarligare förlossningsskador drabbar i Sverige idag ca 4-5 av födande och liksom de skador som kan uppstå efter behandling av ex. svårare bröstcancer och livmodershalscancer så kan det kännas svårt och skamfullt att prata om hur man efteråt upplever sin kropp. Utseendet av den drabbade delen av kroppen kan vara påtagligt förändrat och man kan ha förlorat kroppsliga funktioner som man saknar, sörjer och/eller skäms över att man har tappat.
Genom samtal med psykolog kan du få hjälp att på ett strukturerat sätt tala om de upplevelser du har varit med om att sätta ord på de tankar och känslor du har i förhållande till kroppen nu. Genom bearbetning och samtal kring vad vi kan påverka, vad som står utanför vår kontroll och hur vi kan förhålla oss till och ta hand om oss själva och kroppen med dess förändringar och skavanker – så kan det vara möjligt att gå vidare och hitta till en positiv relation till kroppen.
Välkommen att boka tid idag för ett inledande samtal om du vill höra hur vi kan hjälpa dig på vägen.