Utredning & behandling

Utredning och behandling vid neurodiversitet bör vara individuellt anpassat och varierar beroende på de specifika problem, symtom och behov som finns hos barn, ungdomar eller vuxna.

  • Handlar det exempelvis om svårigheter som endast uppstår i skola eller på arbete?
  • Eller inom flera olika områden?
  • Blir vardagen besvärlig på grund av svårigheter med sömn, att äta eller att vara i sociala sammanhang?
  • Utifrån anledningen till att man söker professionell hjälp bör den psykolog eller annan kunnig du träffar kunna identifiera relevanta frågeställningar.

Svaren man får av utredningen gör det tydligt för vilka slags problem som man kan rikta behandlingen mot. Det är viktigt att notera att forskningen inom neurodiversitet och dess behandling ständigt utvecklas och att utvärdering och behandling bör anpassas till varje individs specifika behov och mål. Här beskrivs några vanliga utrednings- och behandlingsmetoder

Psykologisk utredning

Klinisk bedömning

En klinisk psykolog kan utföra en grundlig bedömning för att fastställa diagnosen och utvärdera symtomens svårighetsgrad.

Kognitiv bedömning

Kognitiva tester, som IQ-tester och neuropsykologiska utvärderingar, kan användas för att mäta intellektuell funktionsnivå och identifiera specifika kognitiva styrkor och svagheter.

Neuropsykologisk utredning

I en NPF-utredning bör det ingå både kognitiv bedömning och övriga kliniska bedömningar hos psykolog där man särskilt utreder misstanke om just neuropsykologiska svårigheter.

Beteendeobservation

En psykolog kan utföra beteendeobservationer för att förstå hur ex. ett barn fungerar i vardagen i skolan.

 

Psykologisk behandling

Det är alltid viktigt att en psykolog som möter individer med neurodiversitet anpassar sina behandlingsinsatser utifrån just det sätt att tänka, känna och fungera som stämmer in på den klient psykologen möter. Därför är det viktigt att psykologen har kunskap om just neurodiversitet.

 

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

KBT kan vara effektivt för att hantera ångest, depression, och andra psykiska hälsoproblem som till exempel kan ha blivit följden av att leva med neurodiversitet utan tillräckliga anpassningar.
 

Social färdighetsträning

Särskilt för personer med autism eller sociala utmaningar, kan träning i sociala färdigheter och förmåga att tolka och reagera på sociala signaler vara användbar.

Stöd kring vardagen

Psykologer kan ge stöd och främja motivation för att skapa struktur och organisation, hitta till hjälpsamma verktyg som stödjer i vardagen och följa upp arbete med förändring.
 

Stöd till föräldrar

Föräldrar till barn med neurodiversitet kan dra nytta av psykologiskt stöd och rådgivning för att hantera stress, förstå barnets behov och utveckla effektiva uppfostringsstrategier.
 

Om du söker privat psykolog så kan samtliga ovan nämnda insatser gällande utredning och behandling gå att få hos såväl WiseMind Psykologiteamet och Psykologi och Utveckling där du möter leg psykologer med god kännedom om neurodiversitet arbetar. 

I den offentliga vården brukar steg ett för att få psykologkontakt vara att kontakta sin vårdcentral för att lyfta frågan om behov för utredning och behandling. Vårdcentralen har ett ansvar att guida vidare och skriva remisser till specialiserad vård.
 

Insatser från logoped

Språkterapi

Logopeder kan erbjuda språkterapi för personer med svårigheter inom kommunikation och språk, inklusive personer med autism som har utmaningar med verbalt språk.

Tal- och Kommunikationsstöd

 
För personer med kommunikationssvårigheter kan logopeder utforma och implementera individuella stödstrategier, inklusive alternativa och kompletterande kommunikationsmetoder.
 

Insatser från arbetsterapeut

Funktioner i vardagen

Arbetsterapeuter kan hjälpa till med att utveckla vardagliga färdigheter, som självvård, motorik och förmågan att organisera och planera.
 

Medicinsk bedömning, medicinsk behandling och uppföljning

Bedömning av läkare

En läkare, vanligtvis en barnläkare, allmänläkare, psykiater och/eller neurolog kan vara involverad för att utesluta eventuella medicinska orsaker till symtom.

Medicinering

I vissa fall kan läkare föreslå medicinering för att hantera specifika symtom vid ADHD, ångest eller sömnstörningar. De vanligast ADHD-medicinern kan endast skrivas ut av specialistläkare i psykiatri, medan vissa andra mediciner som kan vara aktuella vid neurodiversitet av olika slag kan skrivas ut av ex. allmänläkare.

För den som är i privat utredning eller behandling på WiseMind Psykologiteamet eller Psykologi och Utveckling så finns vid behov möjlighet till samarbete så att klienterna kan få hjälp även av lämplig läkare, logoped eller arbetsterapeut.
 
Om du önskar komma i kontakt med läkare, logoped eller arbetsterapeut med kunskap om neurodiversitet bör du kunna få information via 1177.se eller din vårdcentral om vart du ska vända dig.