Visste du att Omega 3 som kosttillskott kan ha effekt på psykisk ohälsa och svårigheter relaterade till flera tillstånd inom neurodiversitet? Det finns faktiskt flera vetenskapliga studier som visar på minskning av flera problem relaterat till ADHD, ex. koncentrationssvårigheter och svårigheter med impulskontroll. Beteendeproblem så som utagerande beteende, antisocialitet och våldsamhet har visat sig kunnat minska hos barn och unga. Även minskade konflikter hos föräldrar har kunnat observeras när barnen fått kosttillskott med Omega-3. Minskad risk för depression, ångest och psykossjukdom hos vuxna har påvisats. Generellt verkar det kunna främja en hjärna som mår bättre med förbättrade kognitiva funktioner. Det finns också flertalet studier som visar på goda effekter för den fysiska hälsan gällande att ex. minska inflammation i kroppen, förbättra synen, minska risken att utveckla autoimmuna sjukdom, astma mm
Så generellt ger vi därför gärna rådet till både barn och vuxna med svårigheter relaterade till ex. koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, utagerande beteende, depression och ångest, att gärna prova Omega-3 som tillskott en period. Många har hört generella råd om varierad kost, att arbeta med att få till regelbunden träning och god sömn, vilket ju är toppenbra och viktigt! Eftersom att kosttillskottet Omega-3 för ändå visat sig i vissa fall kunna ge lika god effekt som andra medicinska eller psykologiska behandlingsmetoder, för vissa individer, känns det viktigt att sprida kunskapen om detta. Mer forskning skulle dock behövas, så som det ofta är inom psykologins område.
För en del kan det vara svårt att stå ut med smaken från fiskolja, som man kan uppleva kan komma i efterhand även om man äter kapslar, eller som känns även vid sötade tuggtabletter. Här kan man behöva vara lite kreativ kring hur man får i sig kost-tillskottet och prova olika varianter. Många vuxna kan dock äta kapslar med Omega-3 till annan mat utan att uppleva besvär med smaken.
Nedan nämns tre varianter som kan fungera bättre utifrån smak än andra alternativ. För att visa på att olika kost-tillskott kan skilja sig mycket åt i innehåll så jämförs dessa tre varianter. Detta för att visa att det kan vara viktigt att titta på innehållsförteckning eller fråga på apoteket eller hälsokostbutiken om hur man kan förstå innehållsförteckningen:
(Obs. just denna som nämns först har väldigt mycket lägre doser – så välj helst en variant med hög nivå om man önskar att se eventuell effekt):
Innehåll per 2 st tuggtabletter Monkids som många barn tycker om (finns flera andra sorter med liknande innehåll för barn, vissa har ännu mindre innehåll av Omega-3):
Fiskolja omega 3 fettsyror: 70 mg
– varav DHA; 50 mg
-varav EPA; 10 mg
Innehåll per 1 Eskio-3 tugg-gelétablett:
Omega-3 fettsyror 362 mg, DHA 270 mg, EPA 54 mg, kolin 21 mg.
Vitamin D 10 Mikrogram (DRI: 200), Biotin 25 Mikrogram (DRI: 50).
Maxmedix Omega 3 – 6 – 9 Gummies for kids.
Näringsinnehåll per 2 tuggtabletter:
Omega-3: 240 mg
Omega 6: 48 mg
Omega 9: 48 mg
Möllers tran Fiskolja med citronsmak:
Näringsinnehåll per 5 ml (en tesked)
Omega-3-fettsyror 1,2 g = 1200 mg
– varav DHA totalt 0,6 g = 600 mg
– varav EPA totalt 0,4 g = 400 mg
Vitamin D 10 mikrogram
Vitamin A 250 mikrogram
Vitamin E 3 25 mikrogram
Så det kan konstateras att man behöver ta 10 Monkids tabletter för att få samma dos som en Eskio-3 kids tuggtablett.
Och att man behöver äta 3,3 tuggtabletter Eskio (och 33 st Monkids tuggisar) för att det ska motsvara 1 tesked Möllers tran koncentrerad Fiskolja.
Så fiskoljan är i vart fall billigast per dos!
En balanserad kost där man får i sig Omega-3 och samtidigt annat nyttigt genom maten är såklart också att rekommendera. Dock kan det vara svårt att nå upp till de högre doser Omega-3 som kan tänkas vara till extra bra hjälp för vissa personer som har en sårbarhet för ex. vissa psykiska sjukdomar, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar.
Här finns i vart fall en lista på vilka livsmedel som innehåller mycket Omega-3 – linfröolja, linfrön, rapsolja, valnötter och fet fisk är exempel på livsmedel som innehåller mycket Omega-3.
Det som gör att vi gärna ville lyfta detta ämne är att det verkar som att det inte är ett så vanligt råd att få inom vården att prova Omega-3, trots att det finns flertalet seriösa vetenskapliga studier som stödjer en positiv effekt för såväl psykisk som fysisk hälsa och svårigheter inom NPF. Fördelen är ju också att risken för biverkningar sannolikt är mycket mindre än vid mycket annan medicin som skrivs ut. Sen finns såklart ingen mirakelkur som skulle fungera för alla med en viss typ av svårighet när det gäller psykisk ohälsa och svårigheter relaterade till NPF, men detta kan vara väl värt att prova!