ASD/Autism

Vad är Autism/ASD (Från engelskans: Autism Spectrum Disorder)?

Autism, eller som det ofta benämns även i Sverige, ASD, är en komplex och varierad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påverkar hur en person tänker, kommunicerar och interagerar med omvärlden. Autism är en ”spektrumstörning,” vilket innebär att den kan förekomma i olika grader och variera kraftigt från person till person. Det finns ingen enkel ”one-size-fits-all” beskrivning av autism, eftersom den kan uttrycka sig på många olika sätt.

Perspektivet neurodiversitet har varit viktigt för att belysa att ett autistiskt sätt att tänka, bete sig och kommunicera på, inte behöver vara fel eller något man måste ändra på. Att ha autism innebär ett annat sätt än det så kallade neurotypiska, det vill säga det som de flesta människor, tänker, känner och agerar utifrån. Samtidigt kan att leva med autism innebära, beroende av dels hur svår autism man har och dels vilken miljö och med vilka anpassningar man lever, innebära stora svårigheter och lidande för den som har diagnosen.  

Vanliga svårigheter vid autism inkluderar:

Svårigheter med social interaktion och kommunikation: Personer med autism har ofta svårt att förstå vissa sociala signaler och det kan uppstå svårigheter i sociala relationer. För den med autism kan en del av sociala sammanhang upplevas som svåra att förutsäga, stressande, överväldigande eller meningslösa. För personer som möter den med autism kanske de mer märker uttryck som syns utanpå, som att personen med autism har begränsad ögonkontakt, kanske ett annorlunda rörelsemönster eller att det kan uppstå oväntad frustration och ilska eller missförstånd kring kommunikationen och tolkning av känslor. 

För en del personer med autism så är språk- och talutveckling tydligt försenad. För andra så behöver inte tal- och språkutveckling visar på försening men det kan ändå finnas svårigheter som visar sig eftersom med att ex. tala om känslor, att förstå metaforer eller uttryck och använda kroppsspråk på ett sätt som neurotypiska personer gör. 

Upprepa beteenden och särskilda intressen:
Personer med autism kan ha starka intressen inom ett visst område som de fokuserar på under längre perioder. Det är även vanligt att man upprepar beteenden då det kan upplevas som lugnande, till exempel att vrida föremål eller upprepa vissa ord eller fraser.

Sensorisk över- eller underkänslighet:
Många individer med autism har känslighet för sensoriska stimuli som ljus, ljud, hur saker känns mot kroppen eller hur något luktar eller smakar. Det kan göra det plågsamt att vara i vissa miljöer som inte den som är mer neurotypisk upplever som jobbig. Det kan gälla platser där det är bullrigt eller finns påfrestande ljud, ex. i matsalar eller andra platser där det kan lukta mycket. För en del med autism så blir det svårt att ha på sig vissa kläder eller vara i andra situationer, ex. duscha eller tvätta sig, där kroppen behöver anpassa sig till hur något känns mot huden. Andra har svårt att känna ex. hunger eller mättnadskänsla, smärta, kyla eller värme på ett sätt som kan skapa problem för dem.

Fördelar och styrkor som kan följa med autism:

Särskilda intressen och expertis:
Många personer med autism utvecklar djupa och detaljerade kunskaper och färdigheter genom sina specialintressen. Det är därmed inte helt ovanligt att personer med autism som har ett gott kognitivt fungerande i övrigt blir ex. forskare eller experter inom olika fält.

Noggrannhet och precision:
Autism kan bidra till ökad noggrannhet och uppmärksamhet på detaljer, vilket kan vara en tillgång i många yrken och hobbyer.

Opartiskhet:
Personer med autism är ofta rättvisa och raka i sitt tänkande och handlande, vilket kan vara en fördel i olika situationer. Ärlighet är ex. viktigt för att utveckla verksamheter och för att belysa problem i samhället.

Behandling och stöd:
Autism är ett sätt att fungera på som man tänker sig finns med personen under hela livet så ingen behandling syftar till att ta bort autismen. Däremot så kan man arbeta med att autismen inte ska skapa ett lidande för individen Tidig intervention och anpassade stödåtgärder kan vara mycket hjälpsamma. Målet är att hjälpa personer med autism att utveckla sina styrkor och hantera sina svårigheter, vilket kan inkludera att både individen själv och dennes omgivning får en förståelse för diagnosen, tal- och språkterapi, beteendeterapi och social färdighetsträning.


Autism är en komplex och mångfacetterad neurologisk funktionsnedsättning som påverkar individerna på olika sätt. Genom att öka medvetenheten om autism och förstå dess olika dimensioner kan vi skapa ett mer inkluderande samhälle och erbjuda stöd och möjligheter som hjälper personer med autism att trivas och nå sin fulla potential. Det är viktigt att varje individ med autism behandlas som just det – en unik individ med egna förmågor och utmaningar.

Vi hoppas att resurserna här på kunskapsortalen för neurodiversitet ska vara till hjälp för att bidra till detta!