Arbetsgivare

Personer med exempelvis autism eller ADHD kan ha andra behov på en arbetsplats. För dig som arbetsgivare kan förståelse för dessa skillnader vara avgörande för att skapa en inkluderande och produktiv arbetsmiljö.

Olika hjärnor = olika behov

Ingen människa är den andre helt lik och det gäller även vårt sätt att tänka, känna och uppfatta omvärlden. Här ges några exempel på vilka människor med olika neurodiversitet kan ha olika behov:

Kommunikation och arbetsplanering från arbetsgivaren

Tydlig kommunikation: Personer med autism eller ADHD kan dra nytta av tydlig och strukturerad kommunikation från sina arbetsgivare. Det kan innebära tydliga instruktioner, klara mål och förutsägbarhet i arbetsrutiner.

Flexibilitet i arbetsuppgifter: Att erbjuda möjligheten till variation i arbetsuppgifter och arbetsmetoder kan vara fördelaktigt för personer med olika kognitiva stilar och intressen.

Möjlighet till anpassningar: Många personer med neurodiversitet kan dra nytta av arbetsplatsanpassningar, såsom särskild teknik eller ergonomiska justeringar, för att optimera sin arbetsprestation.

Arbetsmiljön

Sensitivitet mot sensorisk överbelastning:
Personer med sensoriska känsligheter, som de med autism, kan behöva en lugn och avskild arbetsmiljö med dämpad belysning och ljudnivåer för att undvika sensorisk överbelastning.

Möjlighet till fysisk aktivitet: För personer med ADHD eller som har svårt att sitta still länge kan möjligheten till korta pauser för fysisk aktivitet vara fördelaktig.

Tillgång till lugna och avkopplande utrymmen:
För personer som behöver en paus från social interaktion eller överstimulans kan tillgång till tysta och avkopplande utrymmen vara värdefullt.

Kollegor & samarbete

Förståelse och empati: Att kollegor är medvetna om neurodiversitet och utövar empati kan skapa en mer stödjande arbetsmiljö. Detta inkluderar att vara tålmodig med kollegor som har olika arbetsstilar och behov.

Kommunikation och samarbete:
Kollegor kan samarbeta för att hitta arbetsmetoder och kommunikationsstilar som passar alla, inklusive personer med olika sätt att tänka och arbeta.

Utbildning och medvetenhet: Arbetsgivare kan erbjuda utbildning och medvetenhetsträning för att öka förståelsen för neurodiversitet och främja en inkluderande arbetskultur.

Sammanfattningsvis är det viktigt att varje individ betraktas som unik och att arbetsmiljön anpassas för att möta deras specifika behov och styrkor. Att främja neurodiversitet på arbetsplatsen är inte bara rättvist utan kan också bidra till ökad kreativitet, produktivitet och arbetsnöjdhet. Att omfamna variationen i hjärnor och behov är ett steg mot en mer inkluderande och framgångsrik arbetsplats.

Fördelar med olikheter på arbetsplatsen

Forskning visar att desto mer komplexa och svåra uppgifter en arbetsgrupp har att lösa, desto viktigare är det att det finns olikheter i hur denna arbetsgrupp kommer att tänka och arbeta. Mångfald i tänkesätt och kognitiva stilar hos grupper har visat sig kunna främja kreativitet och innovation. Personer med olika neurologiska profiler kan tillföra nya perspektiv och lösningar till olika problem och utmaningar. Samtidigt så kan det också kräva mer av den som leder en grupp eller säkerställer tryggheten för alla på en arbetsplats när det finns stora olikheter. 

Neurodiversitet är ett perspektiv som främjar acceptans och inkludering av människor med olika neurologiska och kognitiva profiler. Genom att omfamna neurodiversitet kan er arbetsplats bidra till att skapa en mer rättvis och inkluderande värld som värdesätter och respekterar alla människors unika sätt att vara och fungera. Det handlar om att se styrkor och möjligheter i mångfalden av mänskliga erfarenheter och att bygga en mer tillgänglig och inkluderande miljö för alla, vilket gör att fler också kommer kunna bidra på arbetsplatsen.