Om du någonsin har kommit på ett jättebra nyårslöfte bara för att ge upp löftet innan februari så vet du hur svårt det är att skapa nya vanor. Det spelar oftast inte heller någon roll om det är en liten ändring eller vanor. Om du vet hur svårt det är att ändra sitt eget beteende så förstår du att det är ännu svårare att ändra någon annans. Enligt BJ Fogg, en forskare inom beteendeförändring på Stanford, så är en orsak till det att beteendeförändring ofta fokuserar på information. I ett poddavsnitt så förklarar han att även om information är hjälpsamt så är det inte så effektivt när det gäller beteendeförändring.
För att ge ett exempel kan vi säga att du vill få någon att äta mer grönsaker, vilket är ett exempel Fogg använder i podden. Personen du försöker övertyga vet säkert redan om alla hälsofördelar med att äta grönsaker, så det kommer inte hjälpa att enbart förklara varför det är viktigt för dem att äta grönsaker.
Istället kan man använda sig av Foggs modell för beteendeförändring. Han säger att för att det ska ske en förändring av ett beteende så måste man ha tre saker: motivation, förmåga och något som får en att sätta igång. Utan dessa tre saker är det svårt att få till en förändring. När du läser det här så kanske det verkar som att förmåga är det som är svårast att ändra på, men det är det inte. Fogg ger tre exempel på steg man kan ta för att öka förmågan att etablera en ny vana:
- En sak man kan göra är att träna upp någon så att den personen blir bättre på det nya beteendet. I grönsaksexemplet skulle man till exempel kunna visa var du hittar grönsaker och hur du ska laga till dem.
- En annan sak man kan göra är att ändra på miljön eller kontexten så att det nya beteendet blir enklare. Till exempel så skulle man kunna se till att personen lätt har tillgång till rätt verktyg för att hacka grönsaker.
- Den tredje saken man kan göra är minska själva beteendet så att det blir mycket enklare. Istället för att satsa på att äta flera portioner grönsaker per dag kanske man bestämmer sig för att man bara måste äta en grönsak, eller till och med bara ta en tugga på en grönsak. Även dessa små förändringar gör stor skillnad för de hjälper till med att inse att man faktiskt kan ändra på sitt beteende.
Beteendeförändring är svårt, så det är viktigt att se till att själva vanan är så enkel som möjligt. Om förmågan till förändring är låg är det så klart svårt att skapa den nya vanan. Om du är osäker på hur du ska börja så kan det därför vara en bra idé att planera ut några konkreta steg du kan ta för att göra vanan i sig så enkel som möjligt.