Ökad digital mognad på landsbygden med hjälp av beteendevetenskap
WiseMind har under perioden 2022-2024 genomfört ett samarbetsprojekt inom den svenska skogsnäringen med finansiering från Tillväxtverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Från myndigheternas sida finns en tanke om att ökad digitalisering kan underlätta och förbättra villkoren för småföretag på landsbygden. WiseMind är stolta över att Tillväxtverket beviljade vår ansökan om projektstöd för ”Beteendeförändring för att främja digital mognad hos små skogsföretag”. Projektet har skett i samarbete med bl.a. Skogsstyrelsen och Katam.
Ett samarbetsprojekt med stöd från Tillväxtverket
Syftet med projektet har varit att med hjälp av psykologisk kunskap få ökad förståelse för hur
man kan främja användning av digitala verktyg inom skogsskötseln hos små skogsföretag. Genom djupgående intervjuer har den aktuella användningen av digitala verktyg kartlagts och möjliga hinder har identifierats. Arbetsmetoden har även haft fokus på hållbara lösningar såsom hantering av de risker och hot som klimatförändringar kan medföra. En viktig del av projektets avslutande del är kunskapsförmedling av lärdomar som överlämnas till behovsägare såsom företagsfrämjande aktörer på regional och kommunal nivå, samt olika organisationer och bolag som tillhandahåller digitala lösningar för skogsägare.
Verksamma insatser för småföretag på landsbygden
I ett första skede har perspektiv från olika småföretagare inom den svenska skogsnäringen kartlagts. Genom djupgående intervjuer har vi sökt förstå vad som är viktigt i valet hur privata skogsägare önskar sköta sin skog. Vilka förändringar ser andra småföretagare inom skogsnäringen som gynnsamma? Vad behöver de i sin verksamhet? Den fördjupade kunskapen och förståelsen är tänkt att ligga till grund för insatser för småföretag på den svenska landsbygden.
Beteendeförändring grundad i vetenskaplig forskning
På WiseMind arbetar legitimerade psykologer som är experter på psykologi och beteendeförändring. Vi kartlägger och tar därefter fram verktyg som behövs för att skapa önskad förändring för individ, grupp, organisation eller samhälle. Nudging och beteendedesign är effektiva metoder grundade i forskning som vi vet fungerar.
Om WiseMind Evolution
WiseMind finns för att bidra till hållbara organisationer och hållbara samhällen. För att få önskad förändring att bli verklighet, kan bolag som arbetar med hållbarhet inom teknik- och samhällsbyggnad ta hjälp av psykologisk forskning. Vi samarbetar med företag, myndigheter, offentlig förvaltning samt forskarsamhället.
Vår expertis är beteendeförändring och psykologiska processer. I våra uppdrag ingår ofta att analysera, ta fram strategier, testa hur önskad beteendeförändring kan uppnås samt att implementera effektiva metoder. Kunskapsförmedling och kompetensförhöjning tillhör också våra åtaganden. Vi har spetskompetens inom interaktionen människa-miljö-teknik.