Powernap, tupplur och siesta

Ska man sova på jobbet?

Det är viktigt för hälsan att få tillräckligt med sömn. Olika personer behöver olika mycket sömn och är olika bra på att motverka effekterna av sömnbrist. Forskning klart och tydligt att god sömn är viktigt för såväl fysisk som psykisk hälsa. Förmågan att koncentrera sig och att lära nytt påverkas i stor utsträckning av hur vi sovit de senaste dygnen. Får man tillräckligt med sömn på natten fungerar det som ett bra sätt att tillgodose sömnbehovet. Får man inte tillräckligt med sömn eller vill optimera sin inlärning kan att sova på dagen vara en bra lösning.

Bättre humör, bättre koncentrationsförmåga och mer ork

Att ta en kortare tupplur, powernap eller längre siesta på dagen, är utmärkta sätt att ta igen förlorad sömn och fylla på med energi. Kortare sovstunder, upp till 20 minuter, är ett bra sätt att få lite mer energi de närmaste timmarna efter sovstunden. Det påverkar sällan nattsömnen i någon större utsträckning. Att sova en längre stund på dagen ger ännu mer återhämtning. Eftersom kroppen då hinner gå in i en djupare sömn är det vanligt att känna sig trött den första stunden efter att man sovit. Senare på dagen brukar de flesta känna av nyttan av den längre tuppluren. Man får bättre humör, bättre koncentrationsförmåga och mer ork. Att sova på dagen kan faktiskt också för den som sovit bra på natten. Det kan vara ett sätt att kunna koncentrera sig extra väl då man t.ex. vill lära sig något nytt. Eller för den som på sen eftermiddag eller kväll vill prestera extra väl.

Underlätta återhämtning på arbetsplatsen

Att ge sina medarbetare goda möjligheter till återhämtning och förebygga stressrelaterad ohälsa är önskvärt, inte minst för småbarnsföräldrar. På en arbetsplats kan det vara smart att ge möjligheter till följande:

  • En lugn och bekväm soffa eller säng där den som behöver kan ta exempelvis en siesta vid lunchen.
  • En kultur och attityd som uppmuntrar människor att ta hand om sig själva.
  • Chefer och ledande personer bör har kunskap om sömnens avgörande betydelse för hälsan. De kan visa på att det är ok och till och med bra att vila eller sova en stund om det behövs för att sedan kunna koncentrera sig och göra ett bra jobb.
  • En tydlig riskgrupp gällande utmattningssyndrom är föräldrar som fått sitt andra barn och har börjat arbeta igen. Att som ledare kolla med dessa anställda kring om de får tillräckligt med sömn och hur man annars kan stötta dem i att få ihop livspusslet. Att tillåtas börja senare på dagen när så behövs eller få ta en siesta vid lunchtid är inte bara omtänksamt utan förebygger även sjukdom och sjukskrivning.

Att sova på dagen har ibland fått dåligt rykte. Många har hört att man sover sämre på natten om man sover på dagen. Så kan det också vara för personer med insomningssvårigheter, insomni. Men om man inte har problem med insomni kan det att sova en stund på dagen vara en bra lösning att ta till. Som en rutin som kan passa i ens liv, eller vid speciella tillfällen. När sömnen varit urusel eller i vart fall otillräcklig så att man är för trött för att kunna koncentrera sig på jobbet. Då är det sannolikt smart för både dig och organisationen att ta en tupplur för att kunna göra något bra av dagen sedan. Varför inte prova att se vad resultatet skulle bli?