Kriminologidagarna

Hopp om förändring
Mötesplats för gemensamma insatser
Skapa förutsättningar för framgångsrik vård
Bygga broar för framtiden
Krafttag mot samhällets största utmaningar

Hur bygger vi tillsammans en stabil grund som ger förutsättningar för framgångsrik vård av dömda personer, i många fall med samtidig beroendeproblematik?

Nationell konferens inom kriminologi 

Kriminologidagarna 2026 är en ny nationell konferens som samlar forskare, praktiker och beslutsfattare från hela landet för att belysa samspelet mellan beroende, brott och återanpassning till samhället. Under två fullspäckade dagar i Gävle får du ta del av aktuella forskningsrön, inspirerande föreläsningar, panelsamtal och workshops.

Vi lyfter både det som fungerar idag – och det som kan bli bättre. Med ett särskilt fokus på positiv kriminologi, vill vi synliggöra individens möjligheter till förändring och vägen bort från kriminalitet. Det är dags att bygga broar – mellan olika aktörer, perspektiv och professioner. Och framför allt: mellan teori och praktik.

Välkommen att bli en del av denna viktiga mötesplats!

Konferensens tema, positiv kriminologi, innehåller aspekter från en rad kunskapsområden, som psykologi, sociologi, juridik, utbildning och politik. Perspektivet representerar en optimistisk syn på människan och förmågan att återhämta sig.

Den positiva kriminologin har ett särskilt fokus på övergången från det vanliga risk- och problemorienterade synsättet till ett synsätt som är mer helhetsorienterat med inriktning mot tillfrisknande. Målet är att individen ska kunna integrera nya värderingar, mening och livskvalitet och på så sätt distansera sig från brottslighet.

Positiv kriminologi
Kriminologidagarna

Genom ett ökat kunskapsutbyte och ett mer utvecklat samarbete finns stora möjligheter att förbättra den vård och rehabilitering som ges i Sverige idag. Ansvaret för vård och rehabilitering utanför anstalt för personer med allmän kriminalitet och drogmissbruk vilar på två olika huvudmän, region respektive kommun.

Professionsfältet innefattar kunskapsbakgrunder som är förankrade i olika erfarenhets- och kunskapsbaserade traditioner. Vård- och stödinsatser faller både inom ramen för det medicinska, det sociala och det psykologiska området. Kontakten mellan dessa sidor kan ofta saknas och det kan vara svårt att förstå varandras perspektiv utifrån olika vårdideologier.

Motiverande samtal (MI)

Utformning av rehabiliteringsinsatser har genom åren präglats av politiska och ideologiska svängningar på samhällsnivå. Detta har bidragit till omorganiseringar och instabilitet. Då de individer som tar emot vård- och stödinsatser ofta har en komplex problematik finns ett stort behov för evidensbaserade metoder anpassade just för denna grupp och den verklighet de som arbetar med gruppen möter i vardagen.

Hur kan vi tillsammans bygga en stabil grund som ger förutsättningar för framgångsrik vård av dömda personer, i många fall med samtidig beroendeproblematik?

Förutom föreläsningar och panelsamtal i högaktuella ämnen ger eventet goda möjligheter till dialog, kunskapsutbyte och nätverkande mellan deltagare.

Samarbete

Kriminologidagarna riktar sig till dig som är:

  • Yrkespersonal med olika bakgrund, så som sjuksköterskor, läkare, psykologer, kriminalvårdare, skötare, behandlingspedagoger, alkohol- och drogterapeuter, beroendeterapeuter, socialpedagoger, enhets- och verksamhetschefer.
  • Beslutsfattare inom området.
  • Forskare inom fältet.
  • Utvecklare och andra anställda inom exempelvis Socialtjänsten, Kriminalvården, Polisen, SiS, BRÅ.
  • Ideella organisationer som arbetar med klientgruppen.

Kriminologidagarna 2026 anordnas i samarbete med:

© WiseMind 2025