Bedömning och behandling utifrån ett beteendemedicinskt perspektiv.
Datum: 23 september, 26 september, 4 november,
7 november och 9 december 2025.
En digital specialistkurs med fokus på vanligt förekommande problem ofta med koppling till längre sjukskrivningar. Kursen varvar föreläsningar med praktiska moment såsom rollspel, reflektionsövningar och arbete med patientfall. På kursen ingår även en heldag med workshop med fokus på träning i kliniska färdigheter och examinerande moment som relaterar till psykologens kliniska vardag.
Psykologen har en mycket viktig roll när det gäller att bedöma och behandla stress- och utmattningsbesvär, samt närliggande symtombilder. Psykologens roll gällande att planera och utvärdera vårdprocesser för dessa problembilder, utifrån psykologens unika kompetens att sammanfoga forskning, klinisk praktik och förståelsen för dessa besvär ur ett beteendemedicinskt perspektiv, är avgörande för att fler ska få adekvat hjälp.
Målet med kursen är att ge fördjupade kunskaper om begreppen och forskningen gällande stress, utmattningssyndrom och långvarig trötthet. Vidare syftar kursen till att lära ut evidensbaserade metoder för bedömning, differentialdiagnostik och behandlingsalternativ för dessa tillstånd. Även insatser för återgång till arbete efter att ha drabbats av dessa tillstånd lyfts. En viktig del av kursen handlar om att fördjupa kopplingen mellan forskningsevidens och psykologarbetet i den kliniska vardagen, samt hur du som psykolog kan stödja hälsofrämjande beteendeförändring vid prevention, behandling och rehabilitering.
Kursen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment och har en tydlig forskningsgrund. Samtliga lärare har en gedigen erfarenhet av såväl kliniskt arbete som forskning inom området. Kursen är på avancerad nivå och ett förkunskapskrav är att man är legitimerad psykolog och har minst grundläggande psykoterapiutbildning i kognitiv beteendeterapi (KBT).
Behöriga att söka kursen är legitimerade psykologer.
Kursen AKO601 ackrediteras som 1 fördjupningskurs inom Klinisk vuxenpsykologi, Psykologisk behandling/psykoterapi och Hälsopsykologi. Vidare kan kursen godkännas som diagnostikkurs inom Klinisk vuxenpsykologi. Kursen godkänns även som 1 breddkurs inom övriga specialiteter.
Anmäl dig under Kursanmälan genom att fylla i dina uppgifter och kurskoden: Stress-HT25.
© WiseMind 2025