Kursresor
Kursresa 2023: Deliberate Practice & Self-Compassion
WiseMind erbjuder en inspirerande och kliniskt angelägen kurs i deliberate practice i en gynnsam kombination med self-compassion i vackra och rofyllda omgivningar i Helsingör.
Tema: Deliberate Practice & Self-Compassion
Deliberate Practice – Avancerad målmedveten träning
”Hur blir man egentligen expert?” frågade sig psykologen K Anders Ericsson, varefter han började studera detta inom ett flertal fält – schackspel, pianospel, basket m m. Han myntade begreppet deliberate practice för den målmedvetna, upprepade, individualiserade och stegvis justerade träning som han i sin forskning såg var svaret på hans fråga. Empirin är tydlig och har påvisat att det går att använda deliberate practice även för att förbättra sina psykoterapeutiska färdigheter – en väg för både våra patienters tillfrisknande och växande och vår egen professionella utveckling och arbetstillfredsställelse. Öva, prova, leka – träna färdigheter praktiskt. En karta! En systematisk, formaliserad metod.
Deliberate practice har använts länge för att studera hur expertis utvecklas på en mängd områden, samt en metodik som syftar till att stegvis träna psykoterapeutiska färdigheter som genererar klinisk medvetenhet och uthållighet. Det i sin tur gynnar den terapeutiska alliansen och underlättar reparation vid terapeutiska alliansbrott. Kursen ger goda möjligheter till praktisk färdighetsträning i deliberate practice i ett psykologiskt tryggt sammanhang. Kurstemat deliberate practice har vi valt att kombinera med ytterligare ett angeläget kurstema, nämligen self-compassion.
Self-Compassion/självmedkänsla
”Hur främjas hållbar utveckling och lärande över tid?” Ett förslag i forskningen är self-compassion som övergripande syftar till självomhändertagande, särskilt när något känns utmanande eller svårt. Deliberate practice är ett utmanande sätt att utvecklas, så vad skulle kunna vara bättre än att inkludera self-compassion som ett sätt att ta hand om sig när den inre kritiken blir hård och sinnet modlöst, när leken och glädjen förvandlas till en ensam och tom prestation eller då lärande och utveckling stannar av och stagnerar. Konsten att kunna komma tillbaka och ge sig själv stöd och finna metoder att arbeta sig igenom hindren som man stöter på. På kursen kommer du få många tillfällen att delta i kreativa övningar i self-compassion.
Kursdagarna i Danmark rymmer praktisk färdighetsträning i deliberate practice och skapande övningar i self-compassion med såväl individuella som gruppövningar. Kursen ger dig möjligheten att kombinera det professionella utvecklingsarbetet med avslappande stunder i en passande och naturskön omgivning.


Kurslärare
Vidar Husby är privatpraktiserande leg psykolog och specialist i klinisk vuxenpsykologi, samt certifierad handledare i deliberate practice. Han har jobbat som kliniker med barn, unga och vuxna inom sluten- och öppenvård. Han handleder personal inom Barnevernets olika institutioner, vilket till del motsvarar svensk socialtjänst. Han handleder även psykoterapeuter över hela världen. Vidar är utbildad i ISTDP samt EMDR och startade tillsammans med Tony Rousmaniere, Alexandre Vaz och Elisabet Rosén the International Deliberate Practice Society. Våren 2023 är han aktuell med den första norska boken om målmedveten färdighetsträning (deliberate practice).
Elisabet Rosén är privatpraktiserande leg psykolog och specialist i psykologisk behandling och psykoterapi. Hon har handlett både på Umeå Universitet och inom Kriminalvården. Elisabet har vidareutbildat sig inom affektfokuserad psykoterapi (APT), samt dans och rörelseterapi. Elisabet är certifierad Deliberate Practice Coach och medlem i International Deliberate Practice Society. Hon har studerat hos Tony Rousmaniere och Alexandre Vaz, samt gått kurs hos Scott Miller och Daryl Chow. Elisabet har dessutom fackgranskat Tony Rousmanieres bok ”Deliberate Practice for Psychotherapists” som kom ut på svenska 2019 och har skrivit en mastersuppsats om deliberate practice och self-compassion: “Learning how to learn: Psychology Trainees´Selfcompassion while implementing Deliberate Practice, with FIT at a Psychotherapy Training Clinic”, 2019.
Helene Ohlsson är privatpraktiserande leg psykolog och leg psykoterapeut, KBT. Hon är också handledare och specialist i klinisk psykologi. Hon har arbetat i 20 år inom vuxenpsykiatrisk verksamhet med framför allt psykoterapi. Helene handleder vid Umeå universitet på Psykologprogrammet och Psykoterapeutprogrammet. I detta sammanhang kom hon i kontakt med deliberate practice och har sedan genomgått en utbildning för att bli certifierad coach. Helene hämtar också inspiration från yoga som hon praktiserat under många år.
Kursens målsättning
Kursens målsättning är att förmedla relevant forskning och evidensbaserad psykologisk kunskap i deliberate practice och self-compassion för att göra den tillgänglig och direkt användbar inom klinisk verksamhet.
Kursen ger en unik möjlighet för kollegialt utbyte och nätverkande. Genom att resa, uppleva och lära saker tillsammans finns goda förutsättningar för att kunna utbyta erfarenheter och lära sig av varandra både för nu och inför framtiden.
För den som önskar finns det utrymme för att på egen hand komplettera kursdagarna med besök i natursköna omgivningar och lustfyllda aktiviteter.
Målgrupp
Leg psykolog, leg psykoterapeut, leg kurator, leg läkare med grundläggande psykoterapiutbildning, psykiatriker och leg psykiatrisköterska. Kontakta oss gärna och stäm av med oss om du tror att kursen är lämplig för dig.

Vidar Husby

Elisabet Rosén

Helene Ohlsson
Kursupplägg
Datum: 12 maj samt 28 juni- 1 juli, 2023
Kursen inleds med en digital introduktionsdag och följs därefter av fyra kursdagar på plats i Helsingör.
Introduktionsdag
En digital heldagsföreläsning den 12 maj i deliberate practice med Vidar Husby. Dagen är inkluderad i priset och fungerar som introduktion till kursen. Relevant teori blandas med videobaserade övningar och demonstrationer. Mer information om introduktionsdagen
Kursdagarna i Helsingör
De fyra kursdagarna 28 juni- 1 juli är förlagda till konferensanläggningen
Højstrupgaard Konventum i Helsingör. Kursen består av praktiska övningar i deliberate practice och self-compassion. Kurslärare är Elisabet Rosén och Helene Ohlsson. För den som önskar finns möjlighet att bo på konferensanläggningen.
Språk
- Digital introduktionsdag: Norska/skandinaviska
- Övriga kursdagar: Svenska
Ordinarie pris
15 400 kronor (ex moms)
I kursavgiften ingår utöver kursdagarna i Helsingör även den digitala introduktionsdagen den 12 maj. På plats under kursdagarna ingår förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika, samt en gemensam middag. Ett kursintyg delas ut efter avslutad kurs.
- Vid anmälan senast 31 mars, 2023 erbjuder vi 10% rabatt.
- Vid tre deltagare från samma arbetsgivare erbjuder vi 10% rabatt. Om ännu större grupp kontakta oss gärna angående reducerad kurskostnad.

M/S Museet for Søfart, i Helsingör

Nichen på en av Helsingörs vackra bakgårdar
Helsingör
I natursköna omgivningar möts du av den danska konstsjälen där ett museum aldrig är långt borta. Ute på den danska rivieran på Själland finns utrymme för sol och bad såväl som för danskt hygge. Över de kullerstensbetäckta gatorna tar historisk mark sin form av en lång historia fylld av historiska slag, trevliga lanthandlar och mitt i staden ligger det mäktiga slottet Kronborg där Hamlet sägs ha utspelats.
Det finns möjlighet till inspirerande besök på museum med guidade turer eller något helt annat som man personligen finner givande. Konstmuseumet Louisiana ligger bara några tågstopp bort och stranden är bara några minuters promenad bort. Det underjordiska M/S Museet for Søfart har fantastisk arkitektur, där man rör sig genom sjöfartshistorien omkring och ovanför en gammal torrdocka.
Ytterligare information och anmälan
Anmäl dig genom att fylla i anmälningsformuläret.
Hör gärna av dig med frågor till info@wisemind.se eller 073-619 83 66.

Vy från Helsingör